Eldning avrådes upphävdes 28 april kl. 12:00

Nyhet 2020-04-28
Räddningstjänsten avråder inte längre från att elda på grund av kallare väder och nederbörd. Men inför stundande Valborgsfirande vill vi ändå uppmana till att ta det försiktigt om du ska elda. Lokala regler och eldningsförbud kan förekomma. Vänd dig till din kommun eller räddningstjänst där du bor för mer information.

Elda och grilla i naturen

Du ska alltid vara försiktig när du eldar eller grillar och bedöma om väderleken är lämplig. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten. Läs mer om att elda och grilla i naturen

Eldning av trädgårdsavfall

I de flesta kommuner har man infört eldningsveckor. Övriga veckor är det förbjudet att elda. Här ser du vad som gäller i din kommun.

Valborgsmässoeldar 

Det är från och med 29 mars förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där fler än 50 personer deltar. Det är regeringen som har tagit detta beslut i syfte att motverka Covid-19 pandemin. 

Läs mer om förbudet på Polisens webbplats

Inför alla evenemang färre än 50 deltagare rekommenderar Folkhälsomyndigheten att arrangören gör en riskbedömning. Bedömningen bör göras enligt den modell som finns på deras webbplats. Gör den för att utvärdera och åtgärda eventuella risker.

Läs mer om tillstånd och anmälan av valborgsmässoeldar.

Information om brandriskprognosen får du på följande telefonnummer

  • Södertörn, tfn 08-721 23 26
  • Övriga Stockholms län, tfn 08-454 83 39
  • Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00

Information om aktuell brandrisk hittar du också via 

SMHI:s webbplats

Mobilappen Brandrisk ute

Mer råd och tips hittar du på dinsäkerhet.se

Tillbaka till arkivet