Skydda dig mot brand – testa din brandvarnare

Nyhet 2019-11-29
Brandvarnardagen är en nationell temadag som infaller den 1 december varje år. Syftet med brandvarnardagen är att påminna om vikten av att ha en fungerande brandvarnare och testa batterierna i de brandvarnare som redan sitter uppe.

En brand växer fort. Se till att ha fungerande brandvarnare i din bostad. Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut. Omedelbar utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden.

Placera brandvarnaren

Sätt brandvarnare i eller intill sovrummet så att du hör om det larmar när du sover. Ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det finns också brandvarnare som kan seriekopplas.

Brandvarnaren ska sitta i taket, minst 50 cm från närmaste vägg. Den ska inte placeras nära ventilationsöppningar eller i utrymmen där den riskerar att ge ifrån sig onödiga larm, till exempel i köket på grund av matlagning eller badrummet av duschångor.

Kontroll av brandvarnare

På din brandvarnare så har du en testknapp. Om brandvarnaren tjuter då du trycker in den så är batteriet okej. Du bör kontrollera brandvarnaren minst en gång per år så gör det gärna till en rutin i samband med till exempel julstädningen. Brandvarnaren börjar i regel pipa om batteriet är på väg att ta slut därför kan det också vara bra att kontrollera dem efter en längre borta vistelse.

Testa sms-tjänsten och få påminnelse i mobilen

Genom att erbjuda regelbundna sms-påminnelser om att testa sin brandvarnare är målsättningen att andelen fungerande brandvarnare i Sverige ska öka. Sms-tjänsten är kostnadsfri och ska bidra till att fler ska komma ihåg att testa sina brandvarnare.   

Registerar dig för sms-tjänsten

Tillbaka till arkivet