Södertörns brandförsvarsförbund
Jobb & karriär

Brandman på deltid

Vill du hjälpa människor där du bor eller arbetar att känna sig trygga i sin vardag? Tycker du att brandmannayrket verkar intressant? Idag jobbar ungefär 70 personer som deltidsbrandmän på våra stationer i Järna, Nykvarn och Sorunda men vi behöver bli fler, både män och kvinnor.

Kanske kommer just du att förstärka någon av våra grupper inom kort. Då blir du en viktig resurs för samhället och en tillgång i säkerhetsarbetet på din arbetsplats.

Att jobba som deltidsbrandman

Att vara deltidsbrandman är en kommunal deltidsanställning men utgör dock inget deltidsarbete. Räddningstjänsten betalar för den tid som du deltar i utryckningar, övningar och utbildningar. Du får dessutom beredskapsersättning. De flesta deltidsbrandmän har en annan huvudarbetsgivare men det är inget krav.

För att vara aktuell för tjänsten som deltidsbrandman behöver du uppfylla vissa kriterier.

  • Du har fyllt 18 år.
  • Du har B-körkort.
  • Du är frisk och har bra kondition.
  • Du klarar våra rekryteringstester.
  • Du har en lämplig personlighet.
  • Du bor och arbetar så att du kan vara på brandstationen inom fem minuter när du har beredskap.
  • Du har din arbetsgivares och din familjs medgivande.

Utbildning

Grundutbildning krävs och anordnas av oss. 

Beredskap var fjärde vecka

Som deltidsbrandman har du beredskap var fjärde vecka. Då ska du kunna ta dig till brandstationen inom fem minuter (sju minuter i Sorunda) om larmet går. Hur din beredskapsvecka är upplagd varierar. Om du bor på orten men jobbar någon annanstans kanske du bara kan ha beredskap på kvällar och nätter. Om du däremot bor någon annanstans men jobbar på orten kanske det passar bra att ha beredskap på dagtid. Oavsett hur din beredskapsvecka ser ut så måste du kunna ta dig till brandstationen inom fem minuter (sju minuter i Sorunda) vid larm när du har beredskap.

Kunskapsövningar och fysisk träning

Vi övar och tränar vanligtvis på vardagskvällar. Varje år har vi även en eller ett par övningshelger.

Fysisk styrka och uthållighet

När vi har gjort en första godkännande bedömning av din ansökan är det dags för tester och utbildning. Du ska ha godkända testresultat från mätning av fysisk arbetsförmåga. Vi testar syreupptagningsförmåga, allmän kroppsstyrka och styrkeuthållighet. Dessutom får du göra en läkarundersökning med arbets-EKG.

En bra brandman

Sist men inte minst är det viktigt att du delar vår syn på att yrkesrollen är oberoende av vilket land eller kultur man fötts i och vilket kön eller sexuell läggning man har. Den bygger istället på:

  • Goda kunskaper och regelbundna övningar
  • En vilja att bidra till ett säkrare samhälle
  • En omtänksam och respektfull attityd inför sina medarbetare och de människor man möter i sitt arbete.

Vi behöver dig. Bli en av oss.

Vi behöver bli fler deltidsbrandmän, både män och kvinnor. Vill du bli en av oss? Fyll i vår intresseanmälan till att bli  deltidsbrandman. Vi svarar på alla anmälningar. Har du frågor ring oss på 08-721 22 00 så ser vi till att du får prata med rätt person .

Intresseanmälan deltidsbrandman

Välj brandstation
 
Namn
E-post
Telefon
Fritext

Vad det innebär att vara deltidsbrandman och vad det innebär att vara en arbetsgivare till en deltidsbrandman kan du läsa mer om på webbsidan Bli deltidsbrandman framtagen i samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Myndigheten för samhällsskydd och breredskap (MSB).