Yrke brandman

Vissa yrken är mer än bara ett jobb. Brandman är ett sådant.  

Skillnad mellan liv och död, mellan lyckliga och olyckliga slut, mellan olyckor och olyckor som aldrig händer. Det är den skillnaden du kan göra som brandman. Vi möter människor i vad som kan vara deras svåraste stunder och deras lyckligaste. Vi släcker bränder, räddar liv, vi övar och utbildar, vi arbetar förebyggande och gör vårt yttersta för ett tryggt samhälle.  

Brandman är ett yrke omgivet av många föreställningar och myter. Det är till och med så att somliga fortfarande inte vet att brandman är ett lika självklart yrke för kvinnor som för män. Idag är cirka 12 procent av våra brandmän kvinnor, och det blir stadigt fler.  

Bäst är förstås olyckor som faktiskt inte ens händer och därför är förebyggande arbete en av våra viktigaste uppgifter. Det innebär allt ifrån brandtillsyn, att hålla utbildningar och ge information till att besöka skolor och att ordna ungdomsaktiviteter. Det ställer bland annat krav på samarbetsförmåga och att du är lösningsorienterad.    

Likt ambulans- och akutvårdspersonal så handlar vårt yrke till stor del om empati och hänsynstagande när vi möter människor i svåra situationer. Våra utryckningar innefattar alltifrån bränder till trafikolyckor, sjukvårdslarm, kemikalieolyckor, drunkningsolyckor och djurlivräddning. För att nämna några. Ingen är den andra lik. Viljan att lära och utvecklas är viktig som brandman, vi lägger mycket energi på att öva på just alla dessa olika situationer.  

Vid en utryckning kan vi inte välja omständigheter och arbetsmiljö. Det innebär att vi måste vara förberedda på alla typer av situationer och miljöer, både fysiskt och psykiskt. En brandman måste snabbt kunna anpassa sig till ändrade omständigheter. Vi är inga superhjältar utan vi arbetar med stort säkerhetstänk. Vi behöver dig som är lugn, metodisk, ödmjuk och trygg. 

Men en utryckning kan också vara fysiskt krävande, främst för konditionen. Därför tränar vi varje dag och har årliga kontroller så att vi håller måttet. Vi jobbar ibland också på höga höjder eller i trånga utrymmen, så klaustrofobi eller höjdrädsla är inte lämpligt. Detta får du testa när du söker. Praktiskt handlag är också viktigt då vi hanterar många olika typer av verktyg.