Räddningscentralen Öst får utökat uppdrag i Haninge kommun

Nyhet 2024-03-07
Från och med den 1 mars hanterar Räddningscentralen Öst (RC Öst) akut inkomna ärenden som gäller framkomligheten i Haninge kommun när ordinarie verksamhet har stängt för dagen.

Det innebär att RC Öst tar emot samtal från medborgarna som bland annat handlar om nedfallna träd över väg eller liknade händelser som inte kan vänta till dagen efter. RC Öst sorterar och loggar samtalen som kommer in samt gör en bedömning av ärendet och vilka eventuella åtgärdar som krävs.

- Det är glädjande att Haninge kommun väljer att utöka sitt samarbete med oss. Vi erbjuder en bredd av säkerhets- och jourtjänster till våra medlemskommuner och deras bolag, kommunalförbund och stiftelser. Genom aktiv omvärldsbevakning och tekniska system arbetar vi både förebyggande och vid akuta händelser. Vi ser till helheten för att uppnå och leverera den bästa servicen till våra kunder, säger Albert Andersson, chef på räddningscentralen.   

Haninge kommun anlitar sedan tidigare RC Öst för kommunala jour- och beredskapstjänster. Det innebär att när kommunens växel eller ordinarie verksamhet stänger för dagen hanterar räddningscentralen de akuta ärenden som inkommer och som har fördefinierats i upprättat avtal och åtgärdsunderlag. Exempel på ärenden kan vara störningar i vatten- och el försörjning, snöröjning, trasig trafikbelysning eller aktivering av kundens krisledningsorganisation. 

Om Räddningscentralen Öst

RC Öst är en larm- och ledningscentral som drivs av Södertörns brandförsvarsförbund. 

Vi larmar ut och leder räddningsstyrkor från Södertörns brandförsvarsförbund, Sörmlandskustens räddningstjänst samt räddningstjänsterna i EskilstunaFlen och Strängnäs i ett gemensamt ledningssystem.

I Södertörns brandförsvarsförbund ingår kommunerna Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö. 

Sörmlandskustens räddningstjänst ingår kommunerna Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund. 

Kommunal säkerhet

En stor del av vår verksamhet består också av kommunala säkerhetstjänster till våra medlemskommuner som bland annat inbrottslarm, personlarm, hisslarm.

Tillbaka till arkivet