Pressmeddelande 2019-11-12

Från 18 november sköter Räddningscentralen Stockholms län utalarmering och ledning av Sörmlandskustens räddningstjänst

Måndag den 18 november startar ett nytt samarbete om utalarmering och ledning mellan Södertörns brandförsvarsförbund och Sörmlandskustens räddningstjänst. Samarbetet innebär att räddningsstyrkor från respektive räddningstjänst larmas ut och leds från Räddningscentralen Stockholms län som drivs av Södertörns brandförsvarsförbund.

- De senaste tio åren har antalet larm i våra fyra kommuner, Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund, ökat från 1 100 till 1 600 larm per år. Nuvarande dimensionering och utformning är 20 år gammal och dagens larmfrekvens ställer nya krav. De två senaste somrarnas händelser med många och stora skogsbränder har också gjort det tydligt att vi behöver ingå i ett större sammanhang med bättre förmåga att leda flera samtidiga insatser eller komplexa räddningsinsatser, säger Patrik Kullman, räddningschef Sörmlandskustens räddningstjänst.

De räddningsstyrkor som är snabbast tillgängliga och mest lämpliga ska larmas ut, oavsett kommun och om de tillhör Sörmlandskustens räddningstjänst eller Södertörn brandförsvarsförbund. Det kan också innebära att räddningsstyrkor från båda organisationerna samarbetar på en skadeplats. Totalt sett blir det en effektivare och robustare räddningstjänst med bättre ledningsförmåga.

- Ett mer utvecklat samarbete med Sörmlandskustens räddningstjänst stärker vår gemensamma förmåga för ledning och genomförande av räddningsinsats. De samlade resurserna ska användas så effektivt som möjligt oavsett kommuntillhörighet och bidra till att uppnå ett så bra resultat för medborgarna som möjligt vid en händelse, säger Hillevi Engström, förbundsdirektör Södertörns brandförsvarsförbund. 

För mer information kontakta

Hillevi Engström
Förbundsdirektör
Södertörns brandförsvarsförbund
08-721 22 01

Patrik Kullman                                                        
Räddningschef                                                       
Sörmlandskustens räddningstjänst                
0155-24 75 02                                                      

I Södertörns brandförsvarsförbund ingår kommunerna Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö. Läs mer om oss.

I Sörmlandskustens räddningstjänst ingår kommunerna Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund. Läs mer på www.skrtj.se.

Pressmeddelande som pdf.