Brandsäkerhet i hemmet

En brand i en bostad kan sprida sig mycket fort. Det är därför viktigt att du som boende kan göra något själv för att försöka stoppa branden. Det finns tre viktiga saker att ha i sitt hem och som kan rädda både liv och egendom.

Brandvarnare

Väcker dig på natten och ser till att du kan ta dig ut. 1 brandvarnare på ca 60 kvm bör du ha och de bör också vara sammanlänkade så om en börjar tjuta så tjuter alla.

Kontroll av brandvarnare

På din brandvarnare så har du en testknapp. Om brandvarnaren tjuter då du trycker in den så är batteriet okej. Du bör kontrollera brandvarnaren minst en gång per år så gör det gärna till en rutin i samband med till exempel julstädningen. Brandvarnaren börjar i regel pipa om batteriet är på väg att ta slut därför kan det också vara bra att kontrollera dem efter en längre borta vistelse.

Vill du bli påmind om att testa brandvarnare?

Anmäl dig till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps SMS-tjänst och få gratis påminnelse direkt i mobilen

Brandfilt

Lämplig att ha hängande i köket för att ha nära till hands för att kunna kväva en brand i exempelvis en kastrull.

Kontroll av brandfilt

Titta så att brandfilten hänger där den ska och att den inte täckts över av något utan är lättåtkomlig om det skulle behövas.     

Handbrandsläckare

Vi rekommenderar att du har en 6 kg pulversläckare vilken går att använda på nästan alla typer av bränder med ett effektivt resultat.

Kontroll av handbrandsläckare

Titta på din handbrandsläckare samtidigt som du kontrollerar din brandvarnare. Manometern ska stå på grönt så att det fortfarande är tryck i den. En pulversläckare kan vara bra att vända då och då så att inte pulvret blir en stor klump inne i släckaren.

Individanpassat brandskydd

Många av de som drabbas av bränder i hemmet är äldre och har i regel någon form av psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Detta kan både leda till att bränder lättare uppstår och att konsekvenserna blir större till följd av att personer varken kan sätta sig i säkerhet eller släcka branden.

Som tur är går många av dessa bränder att undvika med hjälp av olika typer av brandskyddsutrustning. Om olyckan ändå är framme bidrar dessa till att minska konsekvenserna av olyckan. Personer som är i riskzonen upplever sällan själva att de är det. Många vet kanske inte heller hur man brandsäkrar sitt hem.

I foldern Sveriges brandfarligaste mamma/pappa kan du som har en nära vän eller anhörig i riskgruppen ta reda på mer så att du kan hjälpa till. 

Sveriges brandfarligaste mamma

Sveriges brandfarligaste pappa 

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet