Elda och grilla

Var alltid försiktig när du eldar eller grillar och börja med att bedöma om väderleken är lämplig. Ladda ner appen Brandrisk ute så kan du hålla koll på aktuell prognos. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten.

Ibland är det förbjudet att elda och grilla i skog och mark. Och även om det är tillåtet kan det vara olämpligt för att det är torrt eller blåsigt ute. Ta alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld, till exempel genom appen Brandrisk ute.

Om eldningsförbud

Om appen Brandrisk ute (msb.se)

Elda i trädgården

Från den 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser som innebär att du inte får elda trädgårdsavfall på egen tomt. Vissa kommuner gör undantag – kontakta din kommun för att kontrollera vad som gäller för dig.
MSB om eldning i trädgården

Checklista

  • Hitta en säker plats att elda på.

    Engångsgrill är inte en säker grillplats. Iordningställda grillplatser är allra bäst. Elda annars på platt och obrännbart underlag som sand eller grus.

  • Håll elden liten.

  • Ha alltid vatten till hands.

  • Ha alltid vatten till hands

  • Släck ordentligt och se till att glöden slocknar innan du lämnar platsen.

Mer information och på andra språk/other languages

MSB om Säkerhet vid eldning i skog och mark

Broschyr med råd och tips kring eldning i naturen

English version of advices for safe ways of lighting fire in open country

Deutscher version Feuer machen

Grilla med gasolgrill, kolgrill eller engångsgrill

Rätt kunskap och gott omdöme gäller vid all hantering av eld, även grillning. Börja med att bedöma väderleken innan du grillar även om du är på din egen tomt. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten.

Grilla med kol eller briketter

Följ bruksanvisningen om du ska använda tändvätska, tändgelé eller liknande. Att hälla vätska direkt på glöden eller använda fel sorts vätska kan orsaka svåra olyckor. Använd aldrig bensin, etanol, metanol, T-sprit eller bränsle för spritkök när du grillar.

Ta hand om kolrester på rätt sätt

Glödrester kan börja brinna flera timmar efter att man grillat. Se till att förvara aska och kolrester under lock, på ett underlag som inte kan börja brinna. Inga rester i soporna eller på altanen!

Grilla med gasol

När du köper en gasolgrill är det viktigt att du kollar att den är CE-märkt. Märkningen är en garanti för kvalitet. Placera inte grillen för nära material som kan brinna, som trädgårdsmöbler, parasoll, vindskydd eller husfasad.

Gör ett läcktest

Slangen mellan gasolbehållaren och grillen åldras av väder, vind och sol. Gör ett läcktest innan du använder din grill eller när du byter gasolflaska.

  1. Koppla ihop enligt instruktionen.
  2. Sätt under tryck.
  3. Spraya eller pensla på certifierade och godkända läcksökningsvätskor eller vatten med liten droppe tvål i.
  4. Bubblar det så läcker slangen. Tänd inte grillen!

Förvara flaskan utanför eller vid sidan om grillen vid användning för att minimera värmepåverkan på flaskan.

Tänk även på att:

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Ha en pulversläckare och en skyddshandske tillgänglig så du kan stänga av ventilen om det börjar brinna.
  • Håll grillen ren. Gamla fettrester brinner bra.

Grilla på balkongen

Att grilla på balkongen är inte förbjudet enligt lag, men däremot kan din fastighetsägare eller bostadsrättsförening ha ett eget förbud mot det.
Om du får lov att grilla på balkongen där du bor, så rekommenderar vi att du använder en elgrill i stället för en kol- eller gasolgrill, eftersom det är större risk att kol- och gasolgrillar orsakar en brand.

Tänk på att

  • Placera grillen med avstånd till brännbara material.
  • Ha pulversläckare nära till hands
  • Lämna inte grillen utan uppsikt

Engångsgrillar

Engångsgrillar kan antända gräs, bänkar och träbord. Placera därför alltid engångsgrillen på underlag som inte kan brinna. Släck engångsgrillen med vatten efteråt. Släng aldrig en varm engångsgrill i soporna.